Harkel Wassinkweg 1
7107 AW Winterswijk Kotten
Telefoon (0543) 53 26 58
Email info@riemkewissemakelaardij.nl

Veelgestelde vragen

Wat betekent kosten koper?
Kosten koper betekent dat de koper naast de koopsom ook overdrachtsbelasting, notariskosten en kadasterkosten moet betalen. Deze kosten zijn ongeveer 5% van de koopsom.

Heb ik bedenktijd als koper?
Sinds enkele jaren is het wettelijk verplicht om een bedenktijd van 3 werkdagen in de koopovereenkomst op te nemen. Binnen deze termijn heeft de koper de mogelijkheid zonder verklaring van de koop af te zien. Deze bedenktijd gaat in nadat de koper een kopie heeft ontvangen van de koopovereenkomst die zowel koper als verkoper hebben getekend.

Wat betekent onderzoeksplicht?
Onderzoeksplicht houdt in dat de koper naast het verzamelen van de gekregen informatie zoals een brochure en bezichtigen van een woning, ook zelf moet onderzoeken wat bijvoorbeeld de bestemming is van de woning. Zo’n bouwkundige keuring kan de koper ook laten uitvoeren als hij zeker wil weten dat wat gemeld is, klopt.
De brochure is bedoeld om de koper zo goed mogelijk te informeren over de woning. De informatie in deze brochure is gebaseerd op gegevens die zijn verstrekt door de verkoper, de opname van de woning door de makelaar, informatie van de gemeente en het kadaster. Hiermee voldoet de verkoper ook aan zijn meldingsplicht. Alles wat hij weet over de woning, moet hij vertellen.

Is het opnemen in de koopovereenkomst van een voorbehoud financiering noodzakelijk?
Ja, meestal wel. Het voorbehoud financiering geeft de koper namelijk de tijd om na het tekenen van de koopovereenkomst de financiering te regelen. Een hypotheekadviseur heeft nog een aantal weken nodig om de financiering rond te krijgen. Mocht dat niet lukken, dan kan de aspirant-koper zonder extra kosten de koopovereenkomst ontbinden. Is geen financiering nodig voor de koop of is de financiering al helemaal geregeld, dan is het voorbehoud niet nodig.

Riemke Wisse Makelaardij ©   |  AVG Verklaring  |  Privacy